© Adobe Stock

Probiotyki – sprzymierzeńcy twoich jelit

Agnieszka Gotówka
21 lutego 2023

Probiotyki – gdzie ich szukać i dlaczego powinny regularnie gościć w naszym jadłospisie?

Czym są probiotyki?

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które, podawane w odpowiednich ilościach, wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie. [1]

Pożywką dla probiotyków są prebiotyki, czyli nietrawione lub tylko częściowo ulegające fermentacji składniki żywności, pobudzające wzrost lub aktywność bakterii probiotycznych, co pozytywnie wpływa na zdrowie. Wśród prebiotyków są m.in. inulina, fruktooligosacharydy, laktuloza, pochodne galaktozy i β-glukanów [2]. Prebiotyki występują w ponad 36 tys. gatunków roślin, m. in. w czosnku, cykorii, karczochach, szparagach, cebuli, pszenicy czy bananach.

Probiotyk z greckiego oznacza "dla życia". Po raz pierwszy tego terminu użyto w 1965 r.

 Dr Katarzyna Mojka

Musimy też pamiętać, że zdrowe jelita wpływają na dobre samopoczucie i odpowiednio działający układ immunologiczny. Jeśli panuje w nich odpowiednia równowaga między mikroorganizmami, wówczas mogą one prawidłowo spełniać swoje funkcje, m.in. pobierać składniki odżywcze, stymulować układ odpornościowy gospodarza.

Jak wspierać jelita?

Budowanie zdrowia jelit to długi i żmudny proces, który właściwie nigdy się nie kończy. Zaczyna się już w okresie prenatalnym i wpływ na niego ma m.in. droga przyjścia na świat (poród fizjologiczny czy cesarskie cięcie) oraz sposób karmienia (piersią czy za pomocą mleka modyfikowanego).

Trzeba też pamiętać, że flora bakteryjna nie kształtuje się raz na zawsze – może zmieniać się na przestrzeni lat pod wpływem codziennych nawyków. Zła dieta, palenie papierosów, stres, brak odpowiedniej dawki snu czy stosowanie leków to tylko niektóre z czynników, które mają na nią zły wpływ. To z kolei może prowadzić do zachwiania równowagi organizmu, co jest już prostą drogą ku indukcji niektórych chorób jelitowych i podwyższeniu ryzyka wystąpienia schorzeń ogólnoustrojowych [3].

© Adobe Stock

Co więc możemy zrobić, by zadbać o jelita? W pierwszej kolejności do codziennej diety warto włączyć produkty będące źródłem probiotyków. To choćby produkty fermentowane, takie jak kefir, kwaśne mleko, maślanka, jogurt oraz mleko acidofilne. By jednak mieć pewność, że ich ilość jest wystarczająca, trzeba wiedzieć, po który produkt sięgnąć. To właśnie na opakowaniu, a konkretniej na liście składników, należy szukać informacji, jakie szczepy znajdują się w jogurcie oraz w jakiej ilości.

Dobrym przykładem jest tu Activia, która oprócz probiotycznych żywych kultur bakterii jogurtowych (10 mld bakterii jogurtowych na 100 g) pomagających w trawieniu laktozy u osób mających trudności z jej trawieniem, zawiera także szczep żywych kultur bakterii Bifidus Actiregularis (Bifidobacterium animalis podgatunek lactis CNCM I-2494). Ponadto zawiera wapń pomagający w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych.

Dostępna jest w wielu różnych smakach, wśród których każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. W Activii naturalnej oraz owocowej bez dodatku cukru, słodycz pochodzi wyłącznie z owoców i/lub mleka, co czyni ją smaczną i wartościową przekąską. Dostępna jest też Activia bez laktozy.

Co jednak ważne, dbanie o jelita musi być systematyczne. Dobre nawyki nie powinny być tylko chwilową zmianą. Stąd warto regularnie sięgać po dobrej jakości jogurty z probiotykami, np. w ramach drugiego śniadania. Zadanie to ułatwia poręczne opakowanie jogurtu pitnego Activia, który zawsze można mieć przy sobie.

Pamiętajmy też o aktywności fizycznej, odpoczynku i relaksie. Im więcej spokoju w naszym życiu, tym nasze jelita będą lepiej pracować.

  •  Probiotyki - są to żywe drobnoustroje, które wywierają korzystne skutki zdrowotne. Pomagają w trawieniu laktozy u osób mających trudności z jej trawieniem.
  • Prebiotyki - pobudzają aktywność probiotyków. Niestrawione docierają do okrężnicy i tam ulegają fermentacji, gdzie rozkładają je m.in. bakterie Bifidobacterium.
[1/2] Probiotyki - są to żywe drobnoustroje, które wywierają korzystne skutki zdrowotne. Pomagają w trawieniu laktozy u osób mających trudności z jej trawieniem. Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bibliografia:

[1] Nowak A, Śliżewska K, Libudzisz Z, Probiotyki – historia i mechanizmy działania, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 4 (71), 5–19.

[2] Mojka K, Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Mojka K. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki.

[3] Dąbrowska A, Słotwiński R, Kędziora S, Probiotyki – panaceum czy placebo?, Przegląd Gastroenterologiczny 2010; 5 (6): 321–328.

Źródło artykułu:WP abcZdrowie
© Be Healthy Magazine
·

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.