© Adobe Stock

Jak radzić sobie z chorobami metabolicznymi?

Agnieszka Gotówka
8 stycznia 2024

Choroby metaboliczne stanowią dziś bardzo istotny problem zdrowotny. Przybywa chorych na cukrzycę, otyłość, dyslipidemię i zespół metaboliczny. Za przyczynę takiego stanu rzeczy uznaje się przede wszystkim nieprawidłowy sposób odżywiania się społeczeństwa, który stanowi skutek uboczny rozwoju naszej cywilizacji. Czy jednak jesteśmy wobec tego bezsilni?

Co to są choroby metaboliczne?

Zanim spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie, uściślijmy, czym są choroby metaboliczne. Jest to bowiem pojęcie dość szerokie, obejmujące wszystkie te schorzenia, które wynikają z zaburzeń przemian biochemicznych organizmu [1]. Nie są jednorodne i bardzo często ze sobą współwystępują.

Otyłość i niska aktywność fizyczna (lub jej brak) prowadzą do powstania oporności na insulinę. Z kolei insulinooporność zwiększa stężenie cholesterolu frakcji LDL ("złego cholesterolu"), stężenie trójglicerydów (TG) w surowicy krwi oraz zmniejsza stężenie cholesterolu frakcji HDL ("dobrego cholesterolu"), co prowadzi do powstania blaszek miażdżycowych w ścianach tętnic i w efekcie przyczynia się do wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, zakrzepów naczyniowych i udaru mózgu. Trzeba też pamiętać, że zbyt wysokie stężenie insuliny w organizmie uszkadza nerki, co z kolei podwyższa ciśnienie tętnicze i przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego [2].

Jakie choroby metaboliczne występują najczęściej?

W tej kategorii prym wiedzie otyłość, która nie bez powodu określana jest epidemią XXI wieku. Według danych udostępnionych przez Centrum Badania Opinii Społecznej w 2019 r. w Polsce na otyłość choruje co 5. osoba dorosła [3]. Rośnie też liczba pacjentów z tym problemem wśród dzieci i młodzieży.

Otyłość to nie problemem sam w sobie, ograniczający się jedynie do wyglądu. To poważne zaburzenie, które prowadzi do różnego rodzaju powikłań zdrowotnych, m.in. miażdżycy, cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, obturacyjnego bezdechu sennego czy depresji.

  • Otyłość prosta (pokarmowa) rozwija się, gdy do organizmu przez długi czas dostarczane jest więcej kilokalorii niż wynosi zapotrzebowanie energetyczne.
  • Otyłość uogólniona charakteryzuje się rozmieszczeniem tłuszczu w całym ciele.
  • Portrait of cheerful charismatic young overweight female with big breast and long black hair posing in stylish kitchen interior, having coffee on comfortable couch and laughing at funny joke
Portrait of cheerful charismatic young overweight female with big breast and long black hair posing in stylish kitchen interior, having coffee on comfortable couch and laughing at funny joke
girl, woman, home, coffee, plus, size, portrait, cup, lifestyle, overweight, young, female, happy, beautiful, drink, person, breakfast, cheerful, indoors, sitting, beauty, mug, fat, morning, smile, tea, pretty, caucasian, people, hot, casual, concept, leisure, adult, cafe, sweet, rest, room, smiling, attractive, white, cozy, holding, tasty, beverage, comfort, cute, healthy, nice, chubby
  • W otyłości androidalnej tkanka tłuszczowa gromadzi się na brzuchu. Najczęściej występuje u mężczyzn.
  • Otyłość nie jest chorobą jednorodną. Wszystkie jej rodzaje jednak łączy jedno: pociąga za sobą negatywne skutki dla zdrowia fizycznego i psychicznego.
  • U kobiet częściej występuje otyłość gynoidalna, w przypadku której tkanka tłuszczowa gromadzi się na pośladkach i udach.
  • Otyłość wtórna pojawia się najczęściej na skutek innej choroby lub może rozwinąć się wskutek leczenia farmakologicznego.
[1/7] Otyłość prosta (pokarmowa) rozwija się, gdy do organizmu przez długi czas dostarczane jest więcej kilokalorii niż wynosi zapotrzebowanie energetyczne.Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak pozbyć się nadmiaru kilogramów?

O ile otyłość rozpoznać łatwo, o tyle jej leczenie jest bardzo trudne. Wiele zależy od podejścia pacjenta, jego zaangażowania i determinacji.

Terapia otyłości obejmuje m.in.: odpowiednio dobraną dietę, aktywność fizyczną, niekiedy farmakoterapię oraz leczenie chirurgiczne. Efekty przynieść może również odpowiednia suplementacja, co stanowi pokłosie najnowszych odkryć i badań naukowych, które wykazały, że skład mikrobioty jelitowej wpływa na masę ciała.

Kiedy bowiem dojdzie do zmiany składu gatunkowego mikrobiomu jelitowego (dysbiozy), zachwiana zostanie równowaga organizmu. Nieszczelna bariera jelitowa pozwoli na przedostanie się do krwiobiegu metabolitów bakteryjnych, co zapoczątkuje procesy zapalne, biorące udział w rozwoju otyłości i insulinooporności [4].

 ;
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nic zatem dziwnego, że w świecie nauki zaczęto szukać sposobów na modyfikację mikrobomu, która mogłaby przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. I tak pod oko mikroskopu wzięto bakterię Akkermansia muciniphila, która stanowi 1–4 proc. bakterii zasiedlających jelita człowieka. Bytuje głównie w jelicie grubym, a jej cechą charakterystyczną, dającą przewagę nad innymi bakteriami występującymi w przewodzie pokarmowym, jest zdolność do rozkładania mucyny – jednego ze składników błony śluzowej jelita [5]. Jest też producentem i stymulatorem syntezy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które z jednej strony odżywiają enterocyty nabłonka, a z drugiej korzystnie wpływają na integralność bariery jelitowej. Oddziałują ponadto na ośrodek sytości w podwzgórzu i mają istotny wpływ na metabolizm glukozy i lipidów.

Te cechy A. muciniphila nakazują nam wrócić do tematu otyłości, bo ta mała bakteria stanowi dużą nadzieję dla osób zmagających się z nadmierną masą ciała. Badania na myszach pokazały, że u zwierząt karmionych dietą wysokotłuszczową ilość bakterii A. muciniphila stopniowo malała, z kolei podawanie jej odwróciło zaburzenia metaboliczne wywołane nieprawidłową dietą.

Kolejne badania pokazały, że osoby w stanie przedcukrzycowym mają zmniejszoną ilość A. muciniphila, a u osób z cukrzycą typu 2 spadek ilości tej bakterii jest skorelowany z wyższym stężeniem glukozy w moczu i glikemią na czczo.

W 2019 r. przeprowadzono badanie, w którego trakcie przez 3 miesiące osobom z insulinoopornością i otyłością podawano pasteryzowaną bakterię A. muciniphila. Wyniki były bardzo obiecujące: regularne przyjmowanie tej bakterii spowodowało zmniejszenie masy ciała, obniżenie stanu zapalnego i poprawę funkcji wątroby.

Obecnie suplementacja A. muciniphila jest możliwa dla każdego. A to dlatego, że bakterię zamknięto w formie postbiotyku. Są to nieożywione drobnoustroje lub ich składniki, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. W przypadku A. muciniphila pasteryzacja wzmocniła jej działanie ograniczające rozwój masy tłuszczowej, insulinooporności i dyslipidemii.

Naturalne wsparcie zdrowia metabolicznego

Postbiotyk zawierający bakterię A. muciniphila to duża nadzieja dla osób, które próbują pozbyć się nadmiaru kilogramów. Warto jednak uświadomić sobie, że samo wzięcie kapsułki na niewiele się zda, jeśli nasza dieta i styl życia nie ulegną zmianie.

Warto zatem pamiętać o tym, by:

  • stosować indywidualnie dobraną dietę, której podstawą jest redukcja ilości dostarczanej energii,
  • jeść w określonych odstępach czasu,
  • nie pomijać śniadań,
  • zwiększyć poziom aktywności fizycznej, która pozwala na zredukowanie tkanki tłuszczowej, poprawia wydolność organizmu i pozytywnie wpływa na samoocenę,
  • kontrolować tętno, kalorie tracone podczas ćwiczeń oraz przebyty dystans, co działa motywująco,
  • zadbać o mikrobiom jelit.

Bibliografia:

[1] Dobrowolski P. et al., Zespół metaboliczny – nowa definicja i postępowanie w praktyce, Stanowisko PTNT, PTLO, PTL, PTH, PTMR, PTMSŻ, Sekcji Prewencji i Epidemiologii PTK, "Klubu 30" PTK oraz Sekcji Chirurgii Metabolicznej i Bariatrycznej TChP, Lekarz POZ 3/2022, 147-168.

[2] Drzycimska-Tatka B, Drab-Rybczyńska A, Kasprzak J, Zespół metaboliczny – epidemia XXI wieku, Hygeia Public Health 2011, 46(4): 423-430, 423-430.

[3] Polatowska M et al, Kiedy dieta to za mało – możliwości leczenia otyłości, Journal of Education, Health and Sport. 2023;42(1):24-34.

[4] Zuziak P, Ilnicka N, Abod L, Matyja D, Sadlik M, Rola mikrobioty jelitowej w patogenezie otyłości, Journal of Education, Health and Sport. 2023;13(2):142-148.

[5] Markowska E., Kiersztan A. Akkermansia muciniphila – obiecujący kandydat na probiotyk nowej generacji. Post Hig i Med Dosw, 2021, 75(1) 724–748.

Źródło artykułu:Artykuł sponsorowany
© Be Healthy Magazine
·

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.