Składniki kobiecego piękna: Aminokwasy – klucz do zdrowia i siły włosów
Są głównym budulcem włosów, chronią je przed uszkodzeniami, zapewniają odbudowę i regenerację. Białka, bo o nich mowa, to niezbędny składnik, dzięki któremu możemy cieszyć się zdrowymi i silnymi kosmykami. Poznaj rodzaje oraz działanie aminokwasów i sprawdź, gdzie ich szukać.
Piękne, silne i lśniące włosy to marzenie każdej z nas. Jednak żeby włosy zachwycały dobrą kondycją i wspaniałym wyglądem, muszą być dobrze odżywione – nie tylko z wierzchu, ale przede wszystkim od wewnątrz. Oprócz witamin i minerałów niezwykle istotne dla zdrowia kosmyków są także aminokwasy, czyli białka. To właśnie one tworzą strukturę włosa, a także odpowiadają za jego siłę, sprężystość i odporność na uszkodzenia. Najcenniejsze dla włosów aminokwasy znajdziemy w pożywieniu, niektórych produktach do pielęgnacji oraz w suplementach. Żeby zapewnić włosom dogłębną regenerację, warto sięgać po każde z tych źródeł. Rezultat? Grubsze, mocne i lśniące włosy, od których trudno oderwać wzrok. Postaw na dietę i suplementację bogatą w aminokwasy, a szybko osiągniesz ten efekt. Wyjaśniamy, dlaczego białka są tak ważne dla zdrowia kosmyków i gdzie się znajdują.
Aminokwasy – czym są i jak wpływają na kondycję włosów?
O tym, jak ważne w funkcjonowaniu włosów są proteiny, świadczy ich ilość w strukturze naszych kosmyków. Włosy aż w 70 proc. składają się z aminokwasów. Są one nie tylko podstawowym budulcem, ale także czynnikiem wzmacniającym i ochraniającym. Aminokwasy pełnią także rolę naprawczą – regenerują i odbudowują uszkodzone włosy, a także zapobiegają kolejnym zniszczeniom.
Niektóre białka nasz organizm może syntezować samodzielnie, inne trzeba mu dostarczać wraz z pożywieniem. Te pierwsze, czyli endogenne, to m.in. alanina, arginina, asparagina, cysteina, glicyna, keratyna, kolagen, prolina, seryna, tauryna czy tyrozyna. Z kolei aminokwasy egzogenne (niewytwarzane przez organizm) to: histydyna, leucyna, izoleucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina oraz walina.
Po czym poznać, że naszym włosom brakuje aminokwasów? Pierwszymi objawami jest ich wypadanie, kruchość i łamliwość. Z czasem kosmyki stają się przerzedzone, suche, matowe, trudne do ułożenia i oklapnięte. Jeżeli zauważysz któryś z tych symptomów, nie zwlekaj i jak najszybciej wzbogać dietę o produkty bogate w cenne proteiny.
Odżywcza porcja białka. Gdzie szukać aminokwasów?
Białka w diecie dzielimy na pełnowartościowe, czyli dobrze przyswajalne aminokwasy o wysokiej wartości biologicznej i białka niepełnowartościowe, pochodzenia roślinnego, których ilość nie zawsze zaspokaja potrzeby organizmu. Źródłem dobrze przyswajalnych aminokwasów są przede wszystkim pokarmy pochodzenia zwierzęcego: mięso, drób, ryby, jaja oraz mleko i jego przetwory. Białko znajdziemy też w produktach roślinnych. Najwięcej mają go rośliny strączkowe: soja, soczewica, ciecierzyca, groch oraz fasola. Mniejsze ilości aminokwasów znajdziemy w ziarnach i produktach pełnoziarnistych, jak np. ciemne pieczywo, kasze, ryż, płatki zbożowe, sezam, słonecznik czy siemię lniane. Niewielką ilość białek zawierają także orzechy, migdały i banany.
Nawet jeżeli wydaje nam się, że prowadzimy dobrze zbilansowaną dietę, bogatą w pokarmy wysokobiałkowe, może okazać się, że organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości aminokwasów. Najczęściej okazuje się, że spożywane przez nas proteiny nie są wchłaniane w ilości, jaką spożywamy. Istnieje wiele czynników, które mogą wpłynąć na przyswajalność aminokwasów. Jednym z nich jest obróbka termiczna. Długo gotowane lub smażone produkty tracą cenne białko, dlatego lepiej zdecydować się na duszenie lub gotowanie na parze. Istotna jest także dieta. Jedzenie wysoko przetworzonych posiłków może obniżyć zdolność wchłaniania składników odżywczych, podobnie jak jedzenie w pośpiechu.
Chcąc się zdrowo odżywiać, często przesadzamy z niektórymi produktami. Zbyt duża ilość błonnika zaburza wchłanianie nie tylko białka, ale także witamin i minerałów, dlatego należy uważać z pokarmami bogatymi w ten składnik. Czasem przyczyną złego przyswajania białka jest zaburzona flora bakteryjna. Lekkostrawna dieta, troska o jelita i sięganie po probiotyki to metody, które mogą rozwiązać ten problem i zwiększyć zdolność wchłaniania cennych białek.
Ratunek dla włosów w tabletce
W sytuacji, gdy nasz organizm gorzej przyswaja białko, może okazać się, że niezbędna będzie suplementacja. Odpowiednio dobrane preparaty dostarczą włosom brakujących protein, odżywią je od wewnątrz i sprawią, że kosmyki staną się mocne i silne.
Biotebal PLUS to tabletki, które mają w swoim składzie aż dwa cenne aminokwasy: cysteinę, metioninę – podstawowe składniki kolagenu i keratyny, czyli głównych budulców włosów. Preparat zawiera także witaminy i składniki mineralne, które ułatwiają wchłanianie aminokwasów oraz biorą udział w ich syntezie. Witamina B6 wspiera produkcję cysteiny, biotyna bierze udział w wytwarzaniu masy keratynowej, a obecne w suplemencie miedź i cynk to pierwiastki wspierające syntezę białek.
Jedna tabletka dziennie zapewnia włosom niezbędną dawkę aminokwasów oraz witamin i składników mineralnych. Z takim wsparciem włosy mogą stać się silne i sprężyste.